امگا ۳ یکی از اسیدهای چرب ضروری است که در ساختمان برخی چربیها وجود دارد و ویژگیهای خاصی دارد. این اسیدهای چرب را به این دلیل ضروری نامیدهاند که اولاً برای ادامه حیات بدن کاملاً ضروری است و ثانیاً، چون توسط خود بدن انسان قابل تولید نیست، حتماً باید از طریق رژیم غذایی با مکملها تأمین شود. اسیدهای چرب از اجزای تشکیلدهنده چربیهاست که بدن قادر به تولید انواع ضروری آن نیست و باید از طریق ماده غذایی تأمین شود.
خواص بیشمار امگا ۳
چربیها در ساختمان سلولی بدن و به خصوص سلولهای مغزی شرکت دارند. اسیدهای چرب امگا ۳ از این نظر نقشهای به خصوصی را ایفا میکنند؛ تحقیقات نشان دادهاند امگا ۳ تأثیر مثبتی در روند درمان میگرن، استرس، تنشهای عصبی و افسردگی دارد. به طوری که اگر روزانه ۲ گرم امگا ۳ خالص به بیماران مبتلا به میگرن داده شود، در برخی موارد میگرنشان کنترل میشود.
مطالعههای اخیر نشان دادهاند، امگا ۳ نه تنها در پیشگیری از برخی سرطانها و بیماریهای قلبی بلکه در کاهش عوارض شیمیدرمانی نیز موثر است. مصرف امگا ۳ در بیماران مبتلا به سرطان پستان به خصوص بیمارانی که تحت شیمیدرمانی قرار میگیرند و دچار اختلالهای عصبی هستند و اعصاب دست و پای آنها دچار گزگز و درد شدید میشود، مفید است.
بهترین منابع اسید چرب امگا ۳ انواع ماهی و آبزیان، تخم کدو و تخم کتان و گردو است. در واقع منبع امگا ۳ در ماهیهایی مانند ماهی آزاد، قزلآلا، تن و شاهماهی تعریف میشود. در گیاهان نیز روغنهای سویا، آفتابگردان، دانه کتان و گردو، فندق و کنجد حاوی امگا ۳ است. علاوه بر این، مواد غذایی غنیشده با امگا ۳ مانند برخی از نانها، آبمیوهها، روغنها و تخممرغ مورد توصیه متخصصان تغذیه است. زیتون و روغن آن برخلاف باور عموم امگا ۳ قابلملاحظهای ندارد.
در چه شرایطی لازم است افراد از مکمل امگا ۳ استفاده کنند؟
اگر فردی در هفته ۳ تا ۴ وعده ماهی مصرف نکند، از یک سالگی به بعد برای کمک به رشد مغزی و پیشگیری از بسیاری بیماریها مصرف مکمل امگا ۳ یا شربت روغن ماهی برایش لازم است. همانطور که میدانید، اسید چرب امگا ۶ در تمام روغنهای مایع یافت میشود بنابراین اگر در هفته ۳ تا ۴ بار ماهی نخوریم، تعادل امگا ۳ و امگا ۶ به هم میریزد.
ماهی بخور، امگا ۳ نخور!
اگر در سبد غذایی خانوار به طور متوسط ۴-۳ بار در هفته هر بار ۱۲۰-۸۰ گرم ماهی مصرف شود افراد به هیچوجه نیازی به مصرف امگا ۳ نخواهند داشت، اما اگر ماهی مصرف نمیشود، میتوان از مکمل امگا ۳ استفاده کرد. مقدار مکمل مصرفی در دوز غیر درمانی یک گرم و در دوز درمانی ۳ گرم در روز است. مکمل امگا ۳ باید زیر نظر پزشک و بعد از انجام آزمایشهای لازم و تشخیص وضعیت اکسیداسیون بدن تجویز شود. میگوییم زیر نظر پزشک، زیرا مصرف خودسرانه این مکمل عارضه دار است. اگر در سبد غذایی خانوار به طور متوسط ۴-۳ بار در هفته هر بار ۱۲۰-۸۰ گرم ماهی مصرف شود افراد به هیچوجه نیازی به مصرف امگا ۳ نخواهند داشت، اما اگر ماهی مصرف نمیشود، میتوان از مکمل امگا ۳ استفاده کرد.
امگا ۳ ممنوع!
با همه خواص مفیدی که مصرف امگا ۳ دارد، اما برای برخی هم مضر است. افراد دچار اختلالات خونی، کسانی که پوستشان به راحتی دچار کوفتگی و کبودی میشود، کسانی که از داروهای رقیقکننده خون مثل آسپیرین یا وارفارین استفاده میکنند، افرادی که به غذاهای دریایی حساسیت دارند و افرادی که فشار خون خیلی بالا و کنترل نشده دارند، نباید امگا ۳ مصرف کنند. مصرف دوز بالای امگا ۳ سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکند بنابراین کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است نباید از آن استفاده کنند.
امگا ۳ علیه بیماریها
مصرف امگا ۳ در واقع میتواند برای مبتلا نشدن به مجموعهای از بیماریها مفید باشد که برخی از این موارد را مرور میکنیم:
اولین و مهمترین تأثیری که امگا ۳ به آن معروف شده، نقش آن در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی است.
رژیم غذایی سرشار از امگا ۳ مانع خشکی و ریزش مو میشود.
به گفته پزشکان، سالمندان برای پیشگیری از آلزایمر غذاهای حاوی امگا ۳ مصرف کنند.
امگا ۳ باعث بهبود خلق و خو، رفتار و شخصیت اشخاص میشود. نتایج تحقیقات نشان میدهد افرادی که میزان اسیدهای چرب امگا ۳ در خون آنها کم است، نسبت به دیگران رفتار متغیرتر و دیدگاه منفیتری دارند و دارای علائم خفیف افسردگی هستند، در عین حال افرادی که اسیدهای امگا ۳ بیشتری در خون خود دارند، سازگارترند.