رابطه بین عادات غذایی و بروز بیماری مزمن کلیه (CKD) کاملا مشخص نیست. در این مطالعه جدید متخصصانی از دانشگاه کانازاوا در ژاپن دریافتهاند که حذف وعده غذایی صبحانه و دیر شام خوردن ممکن است با خطر بیشتر پروتئینوری همراه باشد که یک فاکتور اصلی در تشخیص بیماری مزمن کلیه است.
بیماری مزمن کلیه به عنوان یک ناهنجاری ساختاری/ یا کارکردی کلیه یا کاهش "فیلتراسیون گلومرولی" تعریف میشود. بیماری مزمن کلیه در واقع یک عامل خطر در مرحله نهایی بیماریهای کلیوی و قلبی - عروقی است که از مشکلات اصلی سلامت در چندین کشور به حساب میآیند.
دیابت، فشار خون بالا و چاقی از مهمترین عوامل بروز این بیماری هستند. اگرچه این بیماریها به صورت جداگانه با مصرف دارو قابل درمان است، اما در سالهای اخیر تغییرات رفتاری مانند رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن نیز در درمان این بیماری مورد توجه قرار گرفته است.
همچنین بیماری مزمن کلیه با افزایش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی - عروقی مرتبط است؛ بنابراین مهم است که درک کنیم چه عادات و رفتارهایی ممکن است پیشرفت این بیماری را تسهیل کنند. محققان در یک بررسی به مطالعه روی رابطه بین عادات غذایی و بیماری مزمن کلیه پرداختند.
در این مطالعه پزشکان ژاپنی روی پروتئینوری به عنوان فاکتور تشخیصی بیماری مزمن کلیه تمرکز کردند. پروتئینوری نشانه اولیه بیماری کلیوی است؛ بنابراین پیشگیری از بروز این شرایط برای حفظ سلامت فرد حائز اهمیت است.
در این بررسی بیش از ۲۶ هزار بیمار بالای ۴۰ سال حضور داشتند که در فاصله سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۴ تحت معاینه و نظارت بودند. محققان دیر شام خوردن، حذف صبحانه، سریع غذا خوردن و مصرف مواد غذایی ناسالم پس از وعده شام را به عنوان عادات غذایی نامناسب معرفی کردند.
سریع غذا خوردن از شایعترین عادات غذایی در بین این افراد بود و دیر شام خوردن، مصرف مواد غذایی ناسالم پس از شام و حذف صبحانه در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در یک بازه زمانی بیش از سه سال، ۱۰ درصد از بیماران به دفع پروتئین در ادرار دچار شدند. همچنین در میان عادات غذایی نامناسب، حذف صبحانه و دیر شام خوردن با افزایش خطر پروتئینوری مرتبط است.
منبع: ایسنا