طبق اعلام انجمن آلزایمر ایران اکنون بیش از یک میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند و حتی سن ابتلا به آلزایمر و زوال عقل پایین آمده است.
رییس انجمن آلزایمر ایران در این باره می گوید: روند آسیب مغزی به علت استرس، اضطراب و همهگیری بیماری کرونا در سنین پایینتر بیشتر شده که باعث بروز زوال عقل و آلزایمر شده و حافظه کوتاه مدت را مختل کرده و سپس با درگیر شدن قسمتهای مختلف مغز، طیف وسیعی از علائم متفاوت ایجاد میشود.
زوال عقل نوعی اختلال عملکردی مغز است که به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود، بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه بوده که به وقایع و آموختههای اخیر محدود میشود ولی به تدریج خاطرات قدیمی نیز آسیب میبینند.
معصومه صالحی در این باره اظهار می دارد: در بیش از دو سوم افراد مبتلا به آلزایمر، بیماری تشخیص داده نمیشود و تشخیص ندادن بیماری موجب تقویت باورهای غلط مانند نسبت دادن فراموشی به سالمندی و کهولت سن میشود و این باور موجب میشود که این تصور غلط که کاری نمیتوان انجام داد پا برجا بماند.
او تاکید می کند: ضرورت دارد تمهیدات ویژهای برای انجام اقدامات پیشگیرانه برای بروز زوال عقل اندیشیده و سطح آگاهی، دانش خانواده و جامعه را با آموزشها و اطلاعرسانیهای به موقع و متناسب ارتقا یابد.
وی می افزاید: مداخلات درمانی و مراقبتی مانند مصرف دارو و اقدامات روانشناسی حتی در مراحل اولیه بروز بیماری میتواند موثر و کارساز باشد و موجب بهبود اختلال شناختی، حفظ استقلال فردی و کیفیت زندگی بیمار میشود و برگزاری جلسات مشاوره برای مراقبان و سالمندان میتواند موجب بهبود خلق و خو و کاهش فشار روانی ناشی از بیماری آلزایمر شود.
راهکارهای کاهش مشکلات و بیماریهای سالمندان
انجام حرکات ورزشی، ورزشهای منظم، جلوگیری از چاقی، رژیم غذایی مناسب، فعالیتهای ذهنی مانند کتاب خواندن، حل کردن جدول، عوامل محافظتی مانند داشتن روابط اجتماعی و پیوندهای خانوادگی و اجتماعی، داشتن مشارکت با گروههای دوستی و جلوگیری از گوشهگیر شدن سالمندان میتواند از این بیماریهای اشاره شده برای گروههای سالمند در جامعه جلوگیری به عمل آورد.
یکی از بهترین ورزشها برای سالمندان و همه گروه های سنی پیادهروی است تا به عنوان یک عامل محافظتی از سالمندان در برابر بیماریهایی همچون آلزایمر و زوال عقل جلوگیری کند.
بنابراین همه این روشها، داشتن ارتباطات خانوادگی و دوستانه، پرهیز از نگهداری افراد سالمند به دور از خانواده و تغییر سبک زندگی این افراد میتواند در کاهش بسیاری از این بیماریها موثر باشد.
منبع ایلنا