میوههای مضر برای کم خونی
میوهها و سبزیجات سرشار از ویتامین هستند و هیچ میوهای برای افراد دچار کم خونی مضر نیست. افراد دچار کم خونی میتوانند برای جذب بهتر آهن از میوههای سرشار از ویتامین ث مانند پرتقال، لیمو، توت فرنگی، طالبی و... استفاده کنند.
سبزیجات مضر برای کم خونی
گرچه بسیاری از سبزیجات حاوی آهن هستند، اما برخی از آنها به دلیل داشتن اگزالات برای افراد دچار کم خونی مناسب نیستند. محصولات غذایی دارای اسید اگزالیک، به راحتی میتوانند در جذب آهن توسط بدن اختلال ایجاد کنند، از این رو افرادی که از کم خونی رنج میبرند باید از مصرف چنین موادی اجتناب کنند و یا در حد امکان از مصرف همزمان آنها با مواد غذایی داری آهن اجتناب کنند. بعضی از سبزیجات تیره و برگ سبز حاوی اگزالات که میتوانند جذب آهن را مهار کنند عبارتند از:اسفناج - ریواس- جعفری- پیازچه- خرفه- برگ چغندر- تربچه- کلم
ادویههای مضر برای کم خونی
ادویهها یکی از بهترین طعم دهندههای غذایی هستند که بسیاری از آنها برای کم خونی مفید میباشند، اما برخی از ادویهها نیز مانع از جذب آهن شده و برای افراد دچار کم خونی مضر است، مانند:
زردچوبه- جوش شیرین- بکینگ پودر
نکته: بهترین ادویهها برای درمان کم خونی زیره، مارچوبه و فلفل میباشد. زیره سرشار از آهن است و مصرف آن به افرادی دچار کم خونی و کمبود آهن هستند توصیه میشود.
نوشیدنیهای مضر برای کم خونی
بسیاری از آبمیوهها و دم نوشها برای افراد کم خون مفید است، اما نوشیدنیهایی نیز وجود دارد که برای این افراد مضر است. نوشیدنیهای دارای تانن و کافئین مانع جذب آهن میشود.
در صورتی که شما دچار کم خونی هستید باید از مصرف تمام مواد دارای تانن خودداری کنید و در صورت امکان بین مواد دارای تانن و مواد حاوی آهن در هنگام مصرف یک وقفه ۳ الی ۴ ساعته ایجاد کنید. مواد کافئین دارنیز در جذب آهن ایجاد اختلال میکند.
نوشیدنیهای مضر برای کم خونی عبارتند از: نوشابه- چای- قهوه- نسکافه- شکلات داغ و...
غلات مضر برای کم خونی
گلوتن از خانوادهی پروتئین هاست که در برخی از غلات وجود دارد. برخی از افراد به گلوتن حساس هستند و دچار بیماری سلیاک میباشند. بیماری سلیاک یک بیماری گوارشی است که با اختلال در روده باعث کاهش جذب مواد مغذی از جمله آهن و فولات توسط روده میشود و در صورت عدم درمان فرد به تدریج دچار کم خونی میشود. افرادی که کم خونی دارند و یا به بیماری سلیاکدچار هستند از مصرف مواد غذایی دارای گلوتن باید اجتناب کنند. غلات مضر برای کم خونی عبارتند از:
گندم
چاودار
اِسپِلت (گندم آلمانی)
جو
نان
پاستا
ماءالشعیر
کیک ها، بیسکوییتها و شیرینی جات
حبوبات مضر برای کم خونی
یکی از منابع سرشار از آهن به خصوص برای گیاهخوران حبوبات هستند، اما برخی از حبوبات و غلات و... دارای فیتیک اسید بوده و در پرسه جذب آهن در بدن اختلال ایجاد میکنند پس کسانی که به کم خونی مبتلا هستند باید از مواد غذایی دارای اسید فیتیک کمتر استفاده نمایند. حبوبات و برخی خوراکیهای دارای فیتیک اسید عبارتند از:عدس- نخود فرنگی- کنجد- توفو- برنج- ذرت
نکته: خوردن خوراکیهای سرشار از ویتامین C، میتواند فیتات را خنثی کند و جذب آهن را افزایش دهد.
لبنیات مضر برای کم خونی
مواد غذایی سرشار از کلسیم، اگر به همراه مواد غذایی آهن دار مصرف شوند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری میکنند. از این رو افراد دچار کم خونی باید مواد غذایی دارای کلسیم را به هیچ عنوان به همراه مواد غذایی سرشار از آهن را، در یک بازه زمانی به صورت همزمان مصرف نکنند. لبنیاتی که نباید با مواد غذایی دارای آهن مصرف کنید، عبارتند از: شیر- پنیر- ماست
نکته: بهترین راهکار برای مقابله با کم خونی، مصرف لبنیات چند ساعت قبل یا بعد از وعدههای غذایی غنی از آهن است.
دانههای مضر برای کم خونی
آجیلها و دانهها مانند پسته، کنجد، تخم کدوحلوایی و فندق مقدار زیادی آهن دارند، اما همه دانهها برای کم خونی مفید نیستند، برخی دانهها مانند بادام زمینی دارای تانن و اسید اگزالیک بوده که از جذب آهن جلوگیری میکنند.
مواد غذایی مضر دیگر برای افراد کم خون
برخی از مواد غذایی برای افراد دچار کم خونی مضر بوده و مانع از جذب آهن میشوند این مواد غذایی عبارتند از:
تخم مرغ حاوی پروتئینی به نام فسویتین است که مقدار زیادی آهن را به هم متصل میکند و از جذب آهن از غذاهای دیگر جلوگیری میکند. برای آزادسازی آهن همراه تخم مرغ آب نارنج بخورند.
سویا دارای «فیتات» بوده که این ترکیب مانع جذب آهن میشود بنابراین مصرف توأم سویا با منابع گوشتی، عادت غذایی غلطی است.
کسانی که از کم خونی رنج میبرند، به توصیه غذایی زیر عمل کنند
افرادی که کمتر میوه میخورند، دچار کم خونی میشوند، خوردن میوههای تازه به صورت روزانه میتواند کمک زیادی برای جذب آهن به بدن بکند.
رژیمهای غذایی گیاه خواری و امتناع از خوردن گوشت نیز موجب کم خونی میشود. این افراد باید قرصهای آهن را بخورند تا بتوانند تا حدودی نیازشان به آهن را جبران کنند.
توصیه میشود افرادی که دارای کم خونی هستند، مواد غذایی مفید را در برنامه غذایی خود بگنجانند و آب بیشتری نوشیده و استراحت و خواب کافی داشته باشند.