دیلم شهرستانی است با آوازهای خوش که حدود ۲۷۳۵ کیلومتر مربع مساحت و قریب ۳۵ هزار نفر جمعیت دارد و شمالیترین شهرستان استان بوشهر و در ۲۰۰ کیلومتری مرکز استان واقع شده است. شهرستان دیلم با سه استان خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و بخشی از استان فارس همجوار است و از سمت جنوب به شهرستان گناوه و ازشمال با شهرستانهای گچساران، هندیجان و بهبهان همجوار است و ۶۵ کیلومتردهم با ساحل نیلگون خلیج همیشه فارس همجواری دارد. این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و امام حسن و دو شهر بندری دیلم و امام حسن بوده و دارای ۳۷ روستا از عامری در شمالیترین نقطه آن تا شیرونک در جنوبیترین نقطه آن است.
پلاژ و ساحل ماسهای بندر دیلم
یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری ابندر دیلم که همه ساله مسافران و میهمانان زیادی را از سراسر کشور به این خطه میکشاند پلاژ فوقالعاده زیبا و ماسهای بندر دیلم است که دارای ماسههای نرم و یک دست بوده واز خور یُفره (آبراه اصلی دیلم) تا خور جِن (یکی از خورهای معروف دیلم) کشیده شده و بدون اغراق میتوان گفت که یکی از بینظیرترین سواحل استان و حتی کشور بحساب میآید. وسعت ساحل زییای دیلم و ماسههای نرم آن موجب شده تا مسافران نوروزی همه ساله با خودروهای خود تا کنار آب رفته و از نزدیک از دریا و هوای مطبوع بهاری لذت ببرند و به شنا در دریا،قایق سواری،اسب سواری، موتورسواری و ماشینسواری بر روی ماسههای نرم ساحلی بپردازند و با پرواز بادبادکها بر فراز آسمان نیلگون خلیج فارس لحظات خوشی را در کنار خانواده خود سپری کنند.
دیدنیهای بندر دیلم
قلعه حصار دیلم
قلعه حصار قلعهای تاریخی است که با ۴۰۰۰ متر مربع مساحت، در روستای حصار از توابع شهرستان دیلم قرار دارد. حدود ۱۱۰ سال پیش، این قلعه توسط آقا خان لیراوی و حاکم دهقان لیراوی ساخته شد. چهار برج قلعه محل نگهبانی تفنگچیان خارک بوده است. همچنین ۱۵ اتاق و یک حمام هم در این قلعه وجود دارد که حمام آن دارای خزینه با آب گرم بوده است. سقف را با بوریا و چوبی بسیار محکم به نام چندل پوشاندهاند. در ساخت اتاقها نیز از چوب ساج و ملاتی محلی به نام چاری استفاده شده است. این بنا از قلعههای زیبای حاشیه خلیج فارس بهشمار میرود.
بندر امام حسن
بندر امام حسن در 30 کیلومتری شهرستان دیلم با وجود تفرجگاها و جاذبههای گردشگری مکان مناسبی برای اقامت مسافران نوروزی است.وجود پارک ساحلی خلیج فارس، پارک سینیز، نخلستان و بقعه امامزاده امام حسن(ع) از مکانهای دیدنی این شهر است. پارک ساحلی خلیج فارس و سینیز و همچنین چشم انداز غروب زیبای خورشید از کنار نخلستان امام حسن در کنار تاسیسات عظیم نفت فلات قاره جلوه زیبایی به این بندر داده و آنرا جزو یکی از سواحل زیبای استان بوشهر و از مناطق دیدنی شهرستان دیلم کرده است.
بندر تاریخی حماد
بندرحماد در شمال بندردیلم از دیگر جاذبههای گردشگری این شهرستان است که با طبیعت زیبا و بِکر،سایه سار درختان کهور،آرامش و سکوت جزیره،نرمی ماسههای دست نخورده و غروب زیبای خورشید جلوه ای وصف ناپذیریی از خلقت خالق یکتا را برای هر دوستدار طبیعت و گردشگری ترسیم کرده است. وجود انواع گَبگابهای (خرچنگ) کوچک و بزرگ،گُچ (صدف)،گوش ماهی،حلزون و “شِلَمبو” (نوعی ماهی دوزیست) از دیگر زیباییهای این بندر تاریخی و قدیمی است.
بازار کویتیها و بازارچه ساحلی
بازار کویتیها در مرکز شهر و بازارچه ساحلی در انتهای خیابان ساحلی جنوبی از دیگر جاذبههای گردشگری و قابل سرمایهگذاری بندر دیلم است و یکی دیگر از عوامل حضور مهیمانان و گردشگران نوروزی در این منطقه وجود همین دو بازار مهم و معروف دیلم است.
اسکله صیادی و تجاری دیلم و بازار ماهی فروشان
اسکله صیادی و تجاری بندر دیلم و همچنین بازار ماهی فروشان ازدیگر جاذبههای گردشگری این شهرستان بوده که موجب شده تا گردشگران با حضور در کنار لنجهای صیادی و باری و تماشای خور و لنجها و قایقها و خرید ماهی و میگوی تازه از این بندر زیبای جنوبی لذت ببرند.
کمپینگ ساحلی بندر دیلم
وجود سه کمپینگ اقامتی در خیابان ساحلی، کنار بازارچه ساحلی و گلزار شهدای گمنام شهرستان که دارای پارکینگ،آلاچیق، آبخوروی، تانکرهای مخصوص و شستشو، اقامتگاه مناسب و امن، مساجد قلعه و اشرف و نور، رستوارنها و کبابیها و امکان فروش مواد غذایی، سرویسهای بهداشتی و حمام عمومی فضای مناسب و امنی را برای اقامت و حضور طولانی مدت گردشگران و میهمانان در ایام نوروز و سایر ماههای سال فراهم کرده است.
اماکن تاریخی و مذهبی شهرستان دیلم
بندر مهروبان که خرابههای آن از اوایل دوره اسلام در دل تپههای روستای شاه عبداله، تل و تپههای بجا مانده، شهر تاریخی سی نیز مربوط به دوره ساسانیان که در میانه روستاهای حصار و گاودار و بنه احمدون و بندر امام حسن قرار دارد، بندر تاریخی حماد مربوط به دوره صفویه ، قلعه آقاخان لیراوی معروف به قلعه حصار از آثار تاریخی دوره قاجاریه در روستای حصار از اماکن تاریخی بندر دیلم است. بقعه متبرکه سید محمد جبل عاملی در دیلم، عمارت تاریخی حاج رییس التجار در عمارت قلعه دیلم، عمارت دیلمیپور در خیابان ساحلی دیلم، تپه تل کم مربوط به دوره ساسانیان در روستای عامری، امامزاده امام حسن در شهر امام حسن، امامزاده بیبی حلیمه در روستای گاودار از جمله اماکن تاریخی و مذهبی این شهرستان است. کاروانسرای حاج حسن خان لیراوی بین روستای باستین و بیبی حکیمه مربوط به عصر قاجار، قلعه چاه تلخ در روستای چاه تلخ مربوط به عصر قاجار، قلعه آقاخان مسیح خان در روستای باستین، آب انبارهای سنگ و ساروج در محوطه تاریخی اسلجان در روستای شهرویران، چاه سنگی در محوطه باستانی سینیز (بندرامام حسن) و تو پیرو مربوط به دوره زندیه در گره، از دیگر آثار تاریخی در شهرستان دیلم است. پارک جنگلی عامری که در 15 کیلومتری شمال دیلم واقع شده از دیگر جاذبههای تفریحی و گردشگری این شهرستان بوده که این روزها پذیرای گردشگرانی از بندر دیلم و شهرستانهای همجوار از جمله گچساران، امیدیه،گناوه، هندیجان و ماهشهر است.
منبع: تاپ توریست