کد خبر: 7897
سرویس: سلامت
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۰
سالمندی و تغذیه

آیا می‌دانید که بیشتر افراد جهان در شب جشن‌های ملی با پدیده‌ای به نام «کُمای غذایی» مواجه می‌شوند؟ کمای غذایی به معنای ایجاد حس رخوت، سنگینی و خواب‌آلودگی شدید بعد از خوردن غذاهای پرحجم و سنگین در وعده ناهار یا شام است.

 متخصصان بر این باورند که علاوه بر نوع و حجم غذای مصرفی، ‌ عامل دیگری هم در ابتلا به کمای غذایی موثر است. این عامل، چیزی نیست جز انحراف جریان خون به سمت سیستم گوارشی برای هضم غذا و در نتیجه، کاهش خونرسانی به سایر ارگان‌های بدن؛ ازجمله مغز! زمانی که حجم بالایی از خون روانه سیستم گوارشی می‌شود، ‌ اکسیژن دریافتی توسط سایر سلول‌های خونی بدن کاهش پیدا می‌کند و حس رخوت و خواب‌آلودگی ایجاد می‌شود. اگر شما هم در جشن‌ها و مهمانی‌های مختلف مانند جشن یلدا دچار کمای غذایی می‌شوید و دوست دارید که جلوی این اتفاق را در بدنتان بگیرید، بهتر است این ۶ توصیه را رعایت کنید.

رنگ‌ها را به میز غذا برگردانید
تمامی جشن‌های سنتی در سراسر جهان، ‌ فستیوالی از خوراکی‌های مختلف هستند. از این رو، ‌ بهتر است وعده اصلی غذایی در شب‌های جشن و دورهمی‌های بزرگ، کمی سبک‌تر باشد و به جای غذاهای سنگین و پرحجم، ‌ جشنواره رنگ و طعم را در کنار اعضای خانواده داشته باشید. به عنوان مثال، ‌ تمامی میوه‌ها و صیفی‌های موجود در فصل زمستان، ‌ دارای حجم بالایی از آنتی‌اکسیدان‌ها، ‌ ویتامین‌ها، ‌فیبر غذایی و املاح هستند. مصرف این خوراکی‌ها برعکس غذاهای چرب و سرشار از کربوهیدرات، ‌ نه تنها شما را سنگین نمی‌کند بلکه حس تازگی و طراوت را هم به بدنتان می‌دهد. بهتر است در جشن‌های زمستانی مانند شب یلدا، ‌ از دسر کدو حلوایی، سوپ کدو حلوایی، سوپ تره‌فرنگی، لبو، سالاد لبو، انار، هندوانه، خرمالو، دسر خرمالو و انواع سالادهای گرم بر پایه حبوبات به همراه سبزیجات و مغزدانه‌های خام برای تکمیل میز غذا استفاده کنید. به این ترتیب می‌توانید تا حد قابل توجهی جلوی کمای غذایی را بگیرید.

در طول روز گرسنه نمانید
متاسفانه برخی از افراد عادت دارند زمانی که به جشن یا مهمانی بزرگی دعوت می‌شوند، ‌ از صبح چیز خاصی نخورند تا بتوانند در مهمانی، حسابی پرخوری کنند. گرسنه ماندن طولانی‌ می‌تواند ولع شما به خوردن غذاهای چرب، شیرین و پرکالری را افزایش بدهد و پرخوری ناشی از این ولع غذایی، نتیجه‌ای جز کمای غذایی برایتان در پی نداشته باشد. به همین دلیل هم توصیه می‌شود که اگر به جشن یا مهمانی بزرگی دعوت می‌شوید، به‌جای حذف وعده‌های غذایی، غذاهایی سبک‌تر و با حجم کمتر مصرف کنید. حتما در طول روز، آب کافی بنوشید و میوه یا سبزی کافی هم بخورید. مصرف یک میان‌وعده سبک حدود ۲ ساعت قبل از شام هم به شما کمک می‌کند تا در مهمانی پرخوری نکنید و به کمای غذایی نروید. بهترین میان‌وعده در این شرایط می‌تواند یک عدد سیب با یک قاشق چای‌خوری کره بادام‌زمینی، یک لقمه کوچک نان و پنیر و گردو، دو عدد خرما با عدد گردو، ‌ یک پیاله ماست با کمی گردو یا بادام و سایر موارد این‌چنینی باشد!

با دقت بشقاب‌تان را پر کنید
اگر به جشن و مهمانی بزرگی دعوت شدید و با چند نوع غذای مختلف مواجه بودید، در انتخابِ نوع و حجم غذاها دقت کنید. سعی کنید ابتدا شام یا ناهار خود را با خوردن کمی سوپ یا سالاد شروع کنید. بعد از آن، ‌چند دقیقه به بدنتان استراحت بدهید و سپس سراغ غذای اصلی بروید. هرگز در جشن‌ها و مهمانی‌ها، ‌ حجم بالایی از کربوهیدرات‌های نشاسته‌ای مانند نان و برنج یا گوشت‌های پرچرب را در بشقاب خود نکشید تا دچار پرخوری و کمای غذایی ناشی از آن نشوید. بهتر است در جشن و مهمانی به ۶ تا ۸ قاشق غذاخوری برنج یا ۲ کف دست نان بسنده کنید. سپس یک تکه گوشت کم‌چرب یا ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری خورش در بشقاب غذای خود داشته باشید و حتما هم غذا را آرام و جویده‌جویده مصرف کنید. این کار به بدنتان کمک می‌کند تا پیام سیری را به موقع به مغز مخابره کند و شما با پرخوری مواجه نشوید. به خاطر داشته باشید که گوشت‌های سفید، همواره چربی و کالری کمتری نسبت به گوشت‌های قرمز دارند و زودتر هم هضم می‌شوند. از این رو، سعی کنید در مهمانی‌ها کمتر از گوشت قرمز استفاده کنید تا دچار حس رخوت و سنگینی پس از مصرف آن نشوید.

در خوردن دسر و شیرینی افراط نکنید
نوسانات ناگهانی قندخون از دیگر دلایل ابتلا به کمای غذایی محسوب می‌شود. سعی کنید در جشن‌ها و مهمانی‌ها در خوردن دسرهای بیش از اندازه شیرین یا شیرینی‌ها و کیک‌های مختلف، ‌ به خصوص انواع کیک و شیرینی خامه‌ای، ‌ افراط نکنید. خوردن افراطی شیرینی‌ها می‌تواند بلافاصله باعث افزایش قندخون و ایجاد حس شادابی موقت در شما بشود. این در حالی است که قندخون شما پس از خوردن شیرینی‌ها به همان سرعتی که بالا می‌رود، ‌ دوباره پایین می‌آید و همین مساله می‌تواند باعث ایجاد حس رخوت و خواب‌آلودگی در شما بشود. بهتر است در جشن‌ها و مهمانی‌ها، ‌ به خوردن یکی- دو عدد شیرینی بسنده کنید و از شیرینی‌های حاوی میوه‌های خشک، مغزدانه‌های خام و فاقد خامه برای تکمیل میز مهمانی کمک بگیرید.

آب کافی بنوشید
متاسفانه خیلی از افراد در جشن‌ها و مهمانی‌های بزرگ، ‌ فراموش می‌کنند تا آب کافی و ساده بنوشند یا در مهمانی‌ها به مصرف افراطی چای و قهوه رومی‌آورند. عدم دریافت آب کافی در بدن با افت عملکرد سیستم ایمنی و ایجاد حس خستگی، رخوت و خواب‌آلودگی همراه خواهد بود. از این رو، سعی کنید در جشن‌ها و مهمانی‌های بزرگ حتما آب ساده بنوشید و به جای نوشیدن مداوم چای و قهوه، از آب جوش به عنوان نوشیدنی گرم استفاده کنید.

فقط یک بشقاب برای غذا خوردن داشته باشید
سعی کنید برای پیشگیری از پرخوری و جلوگیری از ابتلا به کمای غذایی در جشن‌ها و مهمانی‌ها، ‌ فضای غذا خوردن خود را محدود کنید. مثلا فقط یک بشقاب را در نظر بگیرید و غذا و سالاد را در همان بشقاب سرو کنید. با این کار، فضای شما برای کشیدن حجم بالایی از غذا محدود می‌شود و احتمال پرخوری از روی ولع، کاهش می‌یابد. از طرف دیگر، توصیه می‌شود تا در جشن‌های بزرگ، علاوه بر غذا خوردن آرام از چنگال به جای قاشق استفاده کنید. استفاده از چنگال و چاقو به جای قاشق و چنگال، ‌سرعت غذا خوردن را به شدت کاهش می‌دهد و تا حد قابل توجهی جلوی پرخوری را می‌گیرد.

برای ما بنویسید

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =