برای سفر یا باید زمان بیشتری گذاشت یا پول بیشتر؛ البته برای بسیاری به ویژه آنها که زندگی را با سفر معنی میکنند، زمان در سفر بودن خود سفر است و گویی که خود قلهای است که آنها را به فرازها میبرد، بنابراین وقتی قصد میکنید که مهمان جزیره هرمز شوید، گزینه قطار تهران ـ بندرعباس انتخاب مناسبی است؛ اگر حدود ساعت یک بعدازظهر از تهران سوار قطار شوی و اگر ابر و باد و مه و خورشید و فلک یاری کنند، آنگاه میتوانی امیدوار باشی که فردا حدود ساعت ۸ صبح به مقصد رسیدهای؛ «بندرعباس».
بندرعباس خودش یک دنیا دیدنی دارد، کوه گنو، آبگرم گنو و حتی باور کنید که اگر از منطقهای سردسیر یا معتدل سفر میکنید در آذرماه، دیماه، بهمنماه، اسفندماه و حتی فروردین ماه بازار میوه و ترهبار بندرعباس برایتان خود یک جاذبه دیدنی خواهد شد، سرزمینی از رنگها و طراوتهای بهاری که شاید در این ماهها در صفحه ذهنتان نمیگنجد. پرتقالهای پرتقالی رنگ، بادمجانهای بادمجانی، لوبیاهای معطر که گویی همین دیروز از جالیز برداشت شدهاند، از نارنگی سنتی جنوب ایران نیز که نیازی به تعریف نیست؛ بنابراین اگر ساعتهای شماطهدار زمان اجازه داد، حتما گذری در بازار سنتی بندرعباس را فراموش نکنید. البته اگر قصد سفر هوایی به جزیره هرمز را داشته باشید، میتوانید بلیت بندرعباس یا قشم را تهیه کنید و آنگاه خود را به جزیره هرمز برسانید.
هرمز یا قشم؟
هرمز جزیرهای کوچک است از توابع شهرستان قشم، به همین دلیل بسیاری از مسافرین که قصد سفر به قشم را دارند، از جزیره هرمز به عنوان یک سایت یک روزه بازدید میکنند که البته کمبود اماکن اقامتی و پذیرایی نیز این موضوع را تشدید کرده است، اما در هر صورت جذابیتهای این جزیره کوچک ۵/۵ کیلومتری آن قدر هست که بسیاری از جهانگردان اقامت در اماکن روستایی یا مثلا تاسیسات اداره تربیتبدنی یا چادرهای موقت را برای سپری کردن زمان طولانیتر در جزیره هرمز ترجیح دهند. هر چند جزیره هرمز از توابع شهرستان قشم محسوب میشود، اما در راه آبی مواصلاتی این جزیره، خط ثابتی وجود ندارد و همین امر در بسیاری از موارد سبب سردرگمی مسافران هرمز میشود که البته در نهایت مجبور میشوند با کرایه قایق تندرو و پرداخت هزینه بیشتر این کمبود را جبران کنند.
اگر آب یاری کند، خلیج نیلگون همیشه فارس طوفانی نباشد، ابری نبارد، موجهای بلند بیتابی نکنند و سراسیمه خود را بر حاشیهها و کرانهای ساحل نکوبند، میتوان با صرف حدود نیم ساعت با استفاده از قایقهای تندرو خود را به جزیره هرمز رساند. فاصله جزیره هرمز و جزیره قشم آنقدر کم است که تقریبا میتوان جزیره را از همان ساحل قشم ملاحظه کرد، اما بستگی به جهت باد دارد و اگر باد مخالف نباشد، باید دقایقی چند هنگامی که قایقران بومی به سمت هرمز میراند، تو چشم به موجها بدوزی، گاهی اوقات کژ شوی و مژ شوی و گاهی خود را در میان انبوه کشتیهای آواره در میان آبها سرگردان ببینی تا در نهایت به جزیره هرمز برسی.
سفر به جزیره هرمز از طریق بندرعباس، کمی زمانبرتر است و زمانی بیش از نیمساعت را میطلبد اما به سبب اهمیت بندرعباس و مرکزیت استان آن خط قایقهای مسافربری بین جزیره و بندرعباس همواره برقرار است و قایقرانان غیور بندری تا پیش از آنکه آفتاب تا فردایی دیگر و روزی دیگر دامن برچیند، بر ساحت آب میتازند و با مهربانی جنوبیشان میهمانان جزیره و بومیان مهماننواز را جابهجا میکنند.
سرزمین خاکهای سرخ؛ فرش خاک هرمز
وقتی که وارد جزیره هرمز میشوی، چهره بومیان تو را کمی به یاد بلوچها میاندازد، کمی هم به یاد هندیان، دختران در پس برقع، در پس چادرهای بندری و موج دریا، آن قدر جزیره کوچک است که هر جا باشی اگر سکوت باشد، میتوانی صدای دریا را بشنوی، شرجی دریا که گویی در کف دستانت آرمیده است. هرمز معروف است به ساحلهای رنگین و خاک رنگینتر از ساحل جزیره، ساحلهای طلایی و نقرهای بکر؛ خاک سرخ جزیره هرمز نیز زبانزد است و همه؟ساله جهانگردان زیادی را به خود جلب میکند؛ دره نمکی و نمکهایی که هنگام بارندگی با ترکیبی از رنگهای سپید و سرخ و طلایی حالت روان به خود میگیرند.
فراموش نکنید؛ «خاک» یکی از دیدنیهای هرمز است؛ ذره ذره خاکش، ترکیب افق، ساحل رنگی و نقش خلیجفارس؛ وقتی که میگوییم نقرهای و طلایی و سرخ، فقط واژه است، نقرهای خود طیفی میشود که با رنگ آفتاب بازی میکند، گاهی کمرنگتر و گاهی پررنگتر، گاهی از فرط روشنایی به رنگ آسمانها نزدیک میشود و گاهی از فرط تیرگی گویی میشود ذرهای از دل شب که نور مهتاب بر آن میتابد. بقیه رنگها نیز همین است، خاک سرخ فقط یک تمثیل است تا تو را به دنیای آرزوها و دنیای رنگها ببرد. خاک است و آفتاب و رنگ، آنقدر پرتلالو که نقش خیال میزند و بسیاری که نقش هنر در ذهن دارند، در مناسبتهای مختلف بر ساحل این جزیره گردهم میآیند و فرشی از خاک با طرحهای بکر ترسیم میکنند. حدود ۳ سال پیاپی است که به مناسبتهای مختلف فرش خاکی هرمز که با استفاده از خاکهای رنگارنگ جزیره ترسیم میشود، بهانهای است تا هنرمندان گردهم آیند و نقش خاک را بر دل زمین بزنند. زمان برگزاری دقیق این مراسم همه؟ساله مشخص نیست، ولی اصولا در نیمه دوم سال که بیشتر فصل سفر به جنوب است و یا در اردیبهشت ماه به مناسبت روز ملی خلیجفارس این برنامه تکرار میشود.
گشتی دور جزیره؛ دوچرخهسواری یا پیادهروی
جزیره هرمز، همین کوچکیاش خود تبدیل به جذابیتش شده است، جاده ساحلی، از همانجا که از قایق پیاده میشوید آغاز میشود و با حدود ۳ ساعت پیادهروی دوباره به همان جای آغاز بر خواهید گشت، یکی از تفریحهای مسافران هرمز همین است که جاده ساحلی جزیره را بپیمایند. برخی پای پیاده را دوست دارند و برخی دوچرخه و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز تعدادی دوچرخه کرایهای برای همین منظور در نظر گرفته است که گردشگران بتوانند پا به رکاب دور تا دور جزیره را بپیمایند، گردش و تفریح و ورزش، رهایی از فشار و اضطراب، فراموشی همه آنچه که دوست نداریم جریان داشته باشد همه رویاهایی میشوند که رکاب را جان میبخشند و به پیش میروید؛ بنابراین اگر اهل دوچرخه نیز هستید و یا حتی هماکنون دوچرخهسوار نیستید، به بهانه روزهای کودکی میتوانید در ساحل هرمز پا به رکاب شوید.
دشتهای آهوان
آهو، یعنی آزادی، سبکبالی، راحتی، آرامش و سبک، رهوار رفتن، امیدوار بودن، دلبری کردن و دل ربودن و خرامان رفتن؛ آهو در ذهن بسیاری از ما حضور اسطورهای دارد، گاهی اوقات با خود میاندیشیم کهای کاش ما بودیم و پای آهوان و مهمتر از آن ذهنی به رهواری آهو؛ اما دور از این رویاها و آرزوها به نظاره نشستن آهوان خود شگفتی شگرف است که باید به نظاره نشست. معروف است که آهوان در جزیره هرمز، در؟امانند، بومیان رفتار مناسبی با آنها دارند و آنها نیز در میان دشت کوچک هرمز میدوند و به هر سو که میروند به خلیج همیشه فارس سلام میگویند. شما نیز اگر گذری به هرمز داشتید، در صورتی که آسیبی به آنها نرسانید مطمئن باشید که تا نزدیکی آنها میتوانید پیش بروید و به نظارهشان بنشینید.
ساحل و پرندگان
هرمز به جهت تنوع ساحلی نیز قابل توجه است، ترکیبی است از ساحلهای ماسهای با رنگهای مختلف که بستری نرم و راحت را برای علاقهمندان به شنا و ورزشهای آبی فراهم میکنند و در کنار آن از ساحلهای صخرهای نیز بینصیب نیست که نماد ستبری و سترگی این سرزمین است. مطمئن باشید که اگر آذر، دی یا بهمنماه به هرمز سفر کنید آنقدر هوا بهاریست که دریا شما را به سمت خود میکشد و در هوایی منحصربهفرد میتوانید خود را در میان امواج خلیجفارس آرامش بخشید. علاوه بر ساحل، گونه پرندگان و حیوانات دریایی پیرامون ساحل هرمز نیز جالب توجه است. پرندگان دریایی متنوع، دلفینها، لاکپشتها، جنگلهای مانگرو یا حرا بخشی از این جذابیتهاست که در پیرامون دریا شکل گرفته است و برای کسانی که به این جنس از طبیعت علاقهمند هستند میتواند جذابیت داشته باشد.
قلعه پرتغالیها
قلعه پرتغالیها در بسیاری از جزایر جنوبی ایران مشاهده میشود که به دوران حاکمیت پرتغالیها در منطقه جنوبی ایران برمیگردد، جزیره هرمز نیز از این اصل مستثنی نیست و البته به دلیل موقعیت استراتژیک این جزیره که در میان خلیجفارس واقع شده است طبیعی است که استعمارگران حساسیت و توجه بیشتری به این منطقه داشتهاند. امروز این قلعه باقیمانده از آن دوران تبدیل به یکی از جذابیتهای دیدنی این جزیره شده است و هنگامی که خط ساحلی جزیره را دور میزنید، از جلوی این قلعه نیز عبور میکنید و میتوانید متناسب با علاقهمندیتان به این موضوعات زمانی را به این موضوع اختصاص دهید.
خداحافظ جزیره
هنگامی که این همه دیدنی را مشاهده کردید، از دیدن آهوان سیر شدید، از غوطه خوردن در آب سرشار شدید، از به نظاره نشستن خاکهای رنگارنگ و نمکهای روان پر شدید، دیگر میتوانید کولهبار سفر بر بندید و آنگاه دوباره به مقصد خود برگردید، تهران، شیراز، اصفهان، مشهد و یا هر سرزمین دیگری بر کره خاکی.
هرمز شاید هتل نداشته باشد، اما مردمی مهربان دارد، ساحل زیبا برای چادر زدن نیز زیاد دارد؛ رستوران چندستاره نیز ندارد، اما باز هم مردمی مهربان و البته ماهی کم ندارد. اگر خیلی به سبب همراه بودن خانواده برایتان محل اسکان و غذا بسیار مهم است، میتوانید از اماکن اقامتی بندرعباس یا قشم نیز بهره بگیرید.